Oyako donburi

Oyako donburi

Kuře s vejci na rýži. Příprava 15 minut. Pro 2 osoby.

Ingredience:

  • 250 ml vývaru dashi nebo drůbežího vývaru
  • 4 lžičky japonské sójové omáčky
  • 4 lžičky mirinu nebo saké
  • 4 lžičky cukru
  • 100 – 120 g kuřecích prsních řízků, nakrájených napříč na tenké kousky o velikosti sousta
  • 4 houby shitake rozpůlené
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na 2,5 cm kousky (nějaké odložte na ozdobení)
  • 2 vejce
  • 2 porce vařené horké rýže

Postup:

  1. Přiveďte k varu vývar, sójovou omáčku, mirin a cukr. Vsypte maso i houby a vařte, až maso přestane být růžové (asi 2 minuty). Případnou pěnu či nečistoty na hladině odstraňujeme. Přidáme jarní cibulku a vaříme ještě minutu.
  2. Vejce rozklepneme do misky a promícháme. Vejce po troškách a pomalu nalijeme do vroucí směsi. Nemícháme. Veříme, aby vejce zčásti ztuhlo (30 – 45 sekund), bude připomínat houbovitou omeletu.
  3. Ryži nandáme do misky a naběračkou přidáme směs masa, vejce a hub a omáčky dle libosti. Ozdobíme jarní cibulkou a ihned podáváme.

Share this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *